Rightway Strategie & Organisatie AdviesHoe beheer ik chaos tijdens transitie verandering ?

Hoe beheer ik chaos tijdens transitie verandering ?

De transitie – noch de oude, noch de nieuwe manier van werken!

Tussen ‘het bekende’ – waar je vandaag bent, en ‘het nieuwe’ – waar je morgen zult zijn – bevindt zich de ‘transitie’ – dit is waar de verandering plaatsvindt.

De transitie is noch de oude manier van werken, noch de nieuwe manier van werken. De transitie is chaos !

De transitie is het proces dat nodig is om van de vertrouwde werkprocessen naar de nieuwe onbekende werkprocessen te veranderen.

Iedereen reageert anders in de transitie fase.

Sommigen vinden de verandering een uitdaging, anderen vinden het stressvol en verwarrend.

De sleutel om van de transitie een positieve ervaring te maken voor de medewerkers die door de verandering worden getroffen, is om het veranderingsproces zo efficiënt mogelijk af te handelen.

Het gebeurt o.a. door zo veel mogelijk en zo precies mogelijk te informeren en te communiceren gedurende de transitiefase.

De transitie is stressvol en verwarrend en vereist een effectief beheer van de chaos

Voordat we de transitie initiëren en uitvoeren, moeten we eerst kijken waarom sommige medewerkers de transitie stressvol en verwarrend vinden.

Stress en onzekerheid in de transitiefase kunnen vele oorzaken hebben.

De medewerkers kunnen gestrest raken omdat ze weten dat ze nu allebei hun werk op de huidige manier moeten doen, en tegelijkertijd moeten leren om met het werk op de nieuwe manier om te gaan!

Of ze vinden het jammer dat ze goede collega’s moeten verlaten of/en moeten overstappen naar een compleet nieuwe afdeling of kantoor. Of ze zijn onzeker omdat ze vinden dat ze niet genoeg informatie hebben gekregen over de verandering.

Wat houdt de verandering in, waarom moet deze veranderen, wanneer moet de verandering plaatsvinden en welke gevolgen heeft dit voor de individuele medewerker?

Als de individuele medewerker denkt dat de moeilijkheden in de Transitie te groot zijn, zal hij zich zeker verzetten tegen het nieuwe.

Ze zullen de nieuwe manier van werken afwijzen en snel weer op de oude manier gaan werken simpelweg omdat het veiliger is en ze weten wat er van hen verwacht wordt.

Chaos beheren Maak van de transitie een positieve ervaring

Dus hoe maak je van de ‘transitie’ een positieve ervaring voor iedereen die door de verandering wordt getroffen?

Het eerste wat je doet is de medewerkers laten zien dat je een plan hebt dat hen ondersteunt gedurende de hele transformatieperiode van de bekende manieren van werken naar de nieuwe manieren van werken.

Als de medewerkers weten dat je een stappenplan hebt opgesteld dat de medewerkers door de transformatie loodst en de medewerker ondersteunt met de benodigde tools, trainingen, beloningen en persoonlijke ondersteuning, dan zorgt dit voor zekerheid en veiligheid.

Het tweede wat je doet is de angst, stress en onzekerheid van de medewerkers erkennen. Overtuig ze ervan dat je denkt dat het oké is met hun frustraties en dat het oké is om erover te praten, er vragen over te stellen  allemaal om het individu te helpen.

Zodat het voor iedereen duidelijk is wat de ‘transitie’ inhoudt en hoe daarmee wordt omgegaan. U moet ervoor zorgen dat alle vragen duidelijk en duidelijk worden beantwoord.

Het derde dat u doet, is dat u de medewerkers aanmoedigt om hulpmiddelen aan te schaffen voor het omgaan met de ‘Transitie’. Leg duidelijk uit wat hun rol is en wat de rol van het management is, en de redenen waarom een ​​verandering moeilijk kan zijn.

Moedig medewerkers aan om informatie over de ‘transitie’ te blijven inwinnen totdat zij zich op hun gemak voelen en hun zorgen zijn afgenomen.